Pc-voeding: hints, tips en aanbevelingen voor de juiste aankoop

Pc-voeding: hints, tips en aanbevelingen voor de juiste aankoop

Vermogen, vormfactor, ventilator, efficiëntie of aansluitingen: De juiste voeding vinden is niet zo eenvoudig. Fabrikanten zoals be quiet, Seasonic, Thermaltake, Corsair en anderen wedijveren ook om de gunst van kopers met een grote verscheidenheid aan PSU’s en series. Ontdek wat echt belangrijk is in 2024 in onze koopgids voor voedingseenheden.

De voedingseenheid (PSU) is niet bepaald het hardwareonderdeel dat de grootste emoties losmaakt bij het samenstellen van een nieuwe pc. De eisen zijn dan ook vaak ontnuchterend. “Hij mag niet duurder zijn dan 50 euro, anders overschrijd ik mijn vastgestelde budget en de rest heb ik al uitgezocht. Oh, en natuurlijk moet het aantal watt voldoende zijn voor mijn nieuwe grafische kaart en CPU.” De gemiddelde knutselaar stelt vaak geen hogere eisen aan het component, en dat is dan ook de achilleshiel van veel computers. In dit artikel leggen we uit waarom dit een vergissing is.

Het moet de juiste vormfactor zijn

Voordat je over de prestaties of andere kenmerken van de nieuwe voedingseenheid nadenkt, moet je eerst de juiste voedingsstandaard kiezen. Voedingseenheden zijn er in verschillende formaten. Het exacte formaat wordt bepaald door je behuizing; je kunt het vinden in de lijst met behuizingsspecificaties:

  • ATX: het meest voorkomende ontwerp dat vereist is voor midi-torens en co.
  • SFX: Voedingen in SFX-formaat zijn aanzienlijk kleiner, omdat ze bedoeld zijn voor kleinere behuizingen in (mini) ITX-formaat. Dit zijn bijvoorbeeld de Razer Tomahawk Mini-ITX of Fractal Era ITX. Sommige SFX-voedingen passen ook in ATX-torens. Maar omdat ze een slechter koelbeheer en kleinere ventilatoren hebben, is dit niet aan te raden.
  • EPS/Rackmount: Deze vormfactoren zijn voor veel particuliere gebruikers vrij onbelangrijk, omdat het bijzonder compacte standaarden zijn die voornamelijk voor servers en werkstations zijn.

Interessant om te weten: Ondanks dat ze hetzelfde formaat hebben, hoeven de voedingseenheden niet per se identieke afmetingen te hebben. De doorslaggevende factor zijn de gaten voor de schroeven waarmee de voedingseenheid aan de behuizing wordt bevestigd. Deze moeten natuurlijk altijd op dezelfde plaats zitten. Door de kleine speling kunnen fabrikanten echter ventilatoren van verschillende afmetingen installeren.

De kleine Corsair SF-serie is bijvoorbeeld een echte aanrader. Ondanks hun compacte formaat zijn ze zelfs uitgerust met Platinum efficiency, volledig modulair kabelbeheer en 7 jaar garantie. De ASUS ROG Loki-serie vertrouwt ook op het SFX-formaat en biedt tot 1000 watt vermogen voor bijzonder krachtige ITX-systemen. De 120mm ventilator maakt hem groter dan de SF serie van Corsair en hij heeft ook de nieuwe 12VHPWR aansluiting en RGB verlichting. Beide voedingen zijn een zeer goede keuze voor efficiënte, stijlvolle en duurzame ITX-systemen, maar zijn ook dienovereenkomstig duur.

Voorraden macht: Een meritocratie

Laten we verder gaan met het punt dat de meeste aandacht krijgt van de meeste hobbyisten: het vermogen in watt. Het belangrijkste punt hier is dat de voedingseenheid voldoende vermogen moet kunnen leveren voor de componenten. Omgekeerd betekent dit dat je moet weten wat je componenten gewoonlijk verbruiken, het stroomverbruik van alle componenten moet optellen en ook een veiligheidsmarge en ruimte voor upgrades moet inbouwen.

Om te voorkomen dat dit ontaardt in een wilde orgie van berekeningen, bieden fabrikanten zoals be quiet! of Seasonic geschikte voedingscalculators op hun websites. Je moet de prestaties van de voeding echter niet overdrijven en je hardware moet zo mogelijk onder de 90 procent worden gebruikt. Als je bijvoorbeeld 600 watt krijgt, kun je beter een 700 of 750 watt voeding gebruiken in plaats van een 650 watt voeding.

TDP, PBP, TGP en dan het eigenlijke verbruik

Een korte detour: tot een paar jaar geleden kon het verbruik van processoren relatief goed worden geschat op basis van de TDP (Thermal Design Power / PL1) die door de fabrikant was opgegeven – d.w.z. een tijdgewogen vermogensdissipatie die gemiddeld niet mocht worden overschreden. Het probleem? Het is een gewogen gemiddelde waarde. Op korte termijn mochten de componenten aanzienlijk meer vermogen opnemen (PL2). De Core i9-13900K is bijvoorbeeld gespecificeerd met 125 watt, maar kan meer dan 300 watt verbruiken. Intel is daarom met de twaalfde Core i-generatie afgestapt van de TDP en overgestapt op PBP (Processor Base Power) en MBP (Maximum Turbo Power). De eerste waarde staat voor het continue verbruik wanneer de Turbo modus niet nodig is. De tweede waarde staat voor het maximale verbruik tijdens (meestal) korte stroompieken bij hoge kloksnelheden. De voeding moet dus vooral voor die laatste voldoende reserves bieden.

Huidige grafische kaarten zijn ook vrij zwaar als het aankomt op stroomverbruik. Een GeForce RTX 4090 heeft bijvoorbeeld een TGP (Total Graphics Power) van 450 watt. In combinatie met een krachtige CPU moet je daarom kiezen voor een voeding van minstens 850 tot 1000 watt. Voor de meeste kantoor-pc’s is 300-400 watt echter ruim voldoende.

Sommige voedingen tonen zelfs het stroomverbruik via een geïntegreerd OLED-scherm

Zoals je kunt zien, is het beter om te veel stroom te hebben dan te weinig. Er zijn vooral problemen met fabrikanten van voedingen in de lage tot gemiddelde prijsklasse. Ze specificeren het totale vermogen over alle voltages, maar de 12V rail, die belangrijk is voor energievretende componenten zoals CPU en GPU, kan dan aanzienlijk minder vermogen hebben.

Efficiëntiecertificering van de PSU moet soms met voorzichtigheid worden behandeld

Grofweg betekent de efficiëntie van voedingseenheden dat voedingseenheden met een betere efficiëntie minder stroom “verspillen”. Het 80-Plus keurmerk en de verschillende “medailles” maken duidelijk hoe efficiënt voedingen werken. De basis 80 Plus certificering is beschikbaar voor voedingen vanaf ongeveer 35 euro. Het verzekert je ervan dat ten minste 80 procent efficiëntie wordt bereikt bij een belasting van 20, 50 en 100 procent.

De 80 Plus efficiëntielabels zijn altijd duidelijk zichtbaar op de verpakking en de voedingseenheid zelf

De 80 Plus efficiëntielabels zijn altijd duidelijk zichtbaar op de verpakking en de voedingseenheid zelf

De bronzen, zilveren, gouden, platina en titanium labels worden toegekend voor bijzonder hoge efficiëntieniveaus. Hoe hoger de kwaliteit van het metaal, hoe hoger de efficiëntie van de voeding:

Label bij 20% belasting bij 50% belasting bij 100% belasting
80 Plus 82% 85% 82%
Brons 85% 88% 85%
Zilver 87% 90% 87%
Goud 90% 92% 89%
Platina 92% 94% 90%
Titanium 94% 96% 94%

Een eenvoudig voorbeeld: Tijdens het gamen heeft een pc met Ryzen 7 3700X of Core i7-9700K en RTX 2080 Super in totaal 340 watt vermogen nodig (70W + 250W + rest van het systeem). Een 80-plus voeding trekt ongeveer 415 watt uit de socket, terwijl een Titan voeding dezelfde prestaties bereikt met 362 watt. Ervan uitgaande dat je 300 uur per jaar besteedt aan boeiende games zoals The Witcher 3 of Cyberpunk 2077, bespaar je ongeveer 16 KWh, wat je 5,60 euro kost bij een elektriciteitsprijs van 35 cent / KWh.

Zwarte schapen & gouden monsters

Er zijn echter ook andere factoren die een rol spelen ten gunste van het gebruik van een efficiënte stroomvoorziening: de huidige milieudebatten en de stijgende elektriciteitsprijzen. De investering is echter ook de moeite waard omdat de voeding vaak meerdere generaties CPU’s en grafische kaarten overleeft en een levensduur van 10 jaar niet ongewoon is.

Net als de meeste certificeringen kost het de fabrikant geld. Dit betekent dat voedingen met een efficiëntie van 80% of meer ook beschikbaar kunnen zijn zonder certificering als de fabrikant de investering heeft uitgespaard.

De website clearresult.com, waar alle geteste voedingen te vinden zijn, biedt opheldering. Het blijft echter problematisch als fabrikanten “gouden monsters” opsturen voor de test, maar de kwaliteit van de voeding in latere batches opzettelijk wordt veranderd door de leverancier of fabrikant.

De 12VHPWR-aansluiting voor PCIe 5.0 GPU’s

Het is je misschien al opgevallen: De introductie van Nvidia’s RTX 4000-generatie, de soms zeer hoge TGP’s tot 450 watt en nog hogere piekverbruiken hebben ook nieuwe en hogere eisen gesteld aan voedingen en hun aansluitingen. Om de kabelwarboel in de kast te minimaliseren, moest er een nieuwe aansluiting worden gevonden die dit geconcentreerde vermogen combineert in slechts één connector: de 12VHPWR-aansluiting. Sommige gebruikers ondervonden echter verschillende problemen met juist deze aansluiting, die vanuit het huidige perspectief waarschijnlijk te wijten zijn aan sterk geknikte kabels en het feit dat de aansluiting niet 100% correct op de GPU is aangesloten.

Voor oudere voedingen heeft Nvidia een 12VHPWR-adapter van 3x 8-pins naar 1x 12+4-pins (12VHPWR) meegeleverd met de hoogwaardige grafische kaarten. Nieuwe voedingen hebben deze adapters niet meer nodig, omdat ze zelf ook een 12VHPWR-aansluiting hebben die tot 600 watt vermogen levert. Een voorbeeld hiervan is de nieuwe be quiet! Straight Power 12 met Platinum efficiëntie en 750 tot 1500 watt vermogen. In de maximale configuratie biedt deze zelfs 2x 12VHPWR. Ondanks de nieuwe connector is het nog steeds raadzaam om de juiste aansluiting op de grafische kaart te controleren en sterk geknikte kabelgeleiders te vermijden, vooral dichter dan 40 mm bij de connector. Als je behuizing hiervoor niet breed genoeg is, bieden fabrikanten ook 90° of 180° adapters aan.

Met de nieuwe 12VHPWR-aansluiting heb je niet langer de 3x 8-pins naar 12VHPWR-adapter nodig die bij grafische kaarten wordt geleverd

ATX 3.0 als nieuwe PSU-standaard voor meer veiligheid en betrouwbaarheid

Naast de nieuwe GPU-aansluiting bieden de nieuwe voedingen ook de nieuwe ATX 3.0 standaard, die ATX 2.4 opvolgt. Naast de potentiële aanwezigheid van de nieuwe 12VHPWR-aansluiting, staat ATX 3.0 ook voor grotere spanningstoleranties en meer efficiëntie in lage belastingsbereiken, wat over het algemeen meer veiligheid en stabiliteit betekent.

Voedingen moeten de kortstondige stroompieken van de huidige topgrafische kaarten zoals de RTX 4090 effectief kunnen absorberen en hiervoor een grote buffer bieden. Als er bijvoorbeeld een 12V HPWR-aansluiting beschikbaar is, moet de voedingseenheid kortstondig twee keer het belastingsbereik kunnen absorberen. Vanaf 450W moeten belastingspieken kunnen worden gebufferd met 1,5x het nominale vermogen. Specifiek, afhankelijk van het vermogensniveau, is drie keer het nominale vermogen vereist voor 0,1 ms en twee keer het nominale vermogen voor 10 ms.

Grote ventilatoren zijn niet alles

Een hoge efficiëntie heeft meer voordelen dan alleen een lager stroomverbruik. Hoe minder stroom een voeding nodig heeft, hoe minder warmte deze genereert. Dit betekent ook dat het koelsysteem minder hard hoeft te werken. Dit speelt een belangrijke rol in het dagelijks leven, want wie wil er nu een stille pc waarbij de ventilator van de voeding hoorbaar is of een game-pc waarbij de PSU onnodig extra lawaai produceert?

Hoe duurder de voeding, hoe beter het koelingsconcept meestal is

Veel merkvoedingen vertrouwen nu op grote ventilatoren met een diameter van bijvoorbeeld 135 mm voor koeling. Grote ventilatoren bieden dezelfde luchtstroomsnelheid bij lagere snelheden als kleine ventilatoren en kunnen daarom op lagere snelheden draaien. De grootte van de ventilator is echter niet alles, want het koelsysteem als geheel moet coherent en goed doordacht zijn. Een goede luchtstroom is daarom essentieel voor een stille werking in zowel de voedingseenheid als de behuizing.

Semi-passief, passief of geen van beide

Fabrikanten adverteren soms met semi-passieve of volledig passieve voedingen. Dit zijn voedingen waarvan de ventilator volledig uitschakelt bij lage belasting (semi-passief) of die helemaal geen ventilator hebben (passief). Sommige semi-passieve voedingen hebben een schakelaar op de achterkant waarmee je de modus kunt in- of uitschakelen. Ze kunnen handig zijn, maar kunnen ook last hebben van bepaalde kinderziektes. Deze omvatten bijvoorbeeld

    • Het opstartgeluid van de ventilator kan luider zijn dan de continue werking van een ventilator. Dit is vooral merkbaar als de belasting vaak schommelt rond het drempelbereik van 40-50% gebruik en de ventilator steeds wordt in- en uitgeschakeld.
    • Even een voeding zonder ventilator hoeft niet helemaal stil te zijn, omdat elektronische achtergrondgeluiden kunnen worden veroorzaakt door belastingswisselingen of het zoemen van de spoel.
    • Voedingen zonder actieve koeling hebben over het algemeen een hogere temperatuur bij lage belasting door het gebrek aan luchtstroom, waardoor de componenten minder lang meegaan.

We hebben gemerkt dat voedingseenheden soms voor korte tijd de ventilator uitschakelen in semi-passieve modus en warm worden onder belasting, om dit vervolgens weer tegen te gaan met een luide ventilator. Dit is in het dagelijks leven vervelender dan een continu normaal ventilatorgeluid.

Omdat de ATX vormfactor de afmetingen dicteert, kunnen volledig passieve voedingen alleen worden gerealiseerd tot een bepaalde vermogenslimiet. Deze vermogenslimiet is momenteel 700 watt en wordt aangeboden door de Seasonic PRIME Fanless TX-700 (Shop). Met meer dan 200 euro* is de voeding niet goedkoop, maar je kunt je verheugen op een onberispelijke afwerking, 80 Plus Platinum certificering en absolute stilte. Met een volledige fabrieksgarantie van 12 jaar zit je ook aan de veilige kant.

Andere fabrikanten van hoogwaardige voedingen zoals be Quiet! hebben volledig afstand genomen van semi-passieve of passieve oplossingen omwille van de eerder vermelde nadelen en prestatiebeperkingen.

Geavanceerd gamen maakt een actieve voeding een must

Over het geheel genomen zijn de voordelen ten opzichte van een merkvoeding met actieve koeling voor de meeste gebruikers in het dagelijks gebruik nauwelijks merkbaar. Semi-passieve oplossingen zijn alleen de moeite waard als het echt hoogwaardige voedingen zijn met een zeer hoog maximaal vermogen (>1000 watt) en passieve werking vaak wordt gebruikt in het dagelijks leven. Dan bieden ze een minimaal geluidsvoordeel bij lage belasting in vergelijking met normale voedingen. Persoonlijk zie ik passieve PSU’s meer in de volgende, meer gespecialiseerde scenario’s:

  • kleine, semi-passieve multimediasystemen met een grote kastventilator die op lage toeren draait
  • complete passieve systemen waarbij convectie de koeling overneemt en de voedingseenheid dienovereenkomstig moet worden geplaatst
  • Gaming systemen met een groot aantal grote kastventilatoren die zorgen voor een constante luchtuitwisseling in de voedingseenheid, maar dit blijft moeilijk te implementeren

Zowel semi-passieve als passieve systemen hebben uiteindelijk baat bij een goed doordacht koelbeheer van de hele pc. Dit betekent dat een passieve voeding in een Fractal Torrent aanzienlijk beter te verdragen is dan in een standaard behuizing met slechts één of twee interne ventilatoren. Of het geluidsvoordeel van een passieve voeding de moeite waard is met veel andere bestaande ventilatoren blijft echter discutabel. Uit ervaring zou ik voor gamesystemen altijd een voeding met een actieve ventilator aanraden.

Actieve, semi-passieve en passieve voedingen in vergelijking

Een hoge kwaliteit PSU verlengt de levensduur

De levensduur van een voedingseenheid hangt vooral af van de gebruikte materialen, vooral de condensatoren. Fabrikanten zijn zich hiervan bewust en adverteren daarom onder andere met zeer hoogwaardige Japanse 105-graden primaire condensatoren. Deze zouden bestand zijn tegen hogere temperatuurschommelingen, langer meegaan en minder gevoelig zijn voor spoelbliepjes.

Dit is misschien wel waar, maar het heeft alleen zin als alle condensatoren in de voeding van dezelfde kwaliteit zijn. Het kleine maar subtiele verschil zit hem in het woord “primair”. Dit geeft aan dat de overige condensatoren kwetsbaardere afgeleiden zijn. Als deze eerder de geest geven, redt zelfs de primaire condensator van hoge kwaliteit het niet en is de voeding geruïneerd. Dus als je het zekere voor het onzekere wilt nemen, kijk dan uit naar “Japanse condensatoren van hoge kwaliteit” – bij voorkeur met de toevoeging exclusief, zoals het geval is bij de Straight Power-serie van be Quiet! Zelfs bij merkfabrikanten bieden de goedkopere series niet altijd deze kwaliteitseigenschap.

Naast de condensatoren spelen ook de ventilatoren een belangrijke rol. Hooggeprijsde merkvoedingen gebruiken vaak ventilatoren van hoge kwaliteit, die niet alleen betere koelprestaties leveren, maar ook minder ongewenst geluid produceren of een vroege dood sterven.

Bij goedkope voedingen is er natuurlijk geen marge voor deze kwaliteit en daarom worden vaak goedkopere ventilatoren, condensatoren en materialen in het algemeen gebruikt. Als je in 10 jaar drie niet-merkgebonden voedingen moet kopen voor 50 euro, heb je niets gewonnen in vergelijking met een eenmalige investering van 130 euro in een merkvoeding met duurzame componenten – maar uiteindelijk meer afval geproduceerd.

Budget (boven), mid-range (links) en high-end (rechts) in vergelijking; open nooit de voedingseenheid zelf, risico op elektrische schokken!

Modulair kabelbeheer vereenvoudigt pc-constructie

Een ander belangrijk woord in het voedingsuniversum is modulariteit, die zowel onbestaand, gedeeltelijk als volledig kan zijn. Bij veel goedkope en dus niet-modulaire voedingen steken alle voedingsaansluitingen gewoon aan de achterkant uit. Ongeacht of je de voedingsaansluiting nodig hebt voor je pc of niet, deze neemt ruimte in beslag in de pc en belemmert de luchtstroom – of ziet er gewoon lelijk uit.

Hoewel dit beheersbaar is met gesloten kasten, is het monteren van de pc veel moeilijker. Alle kabels moeten immers van een kluwen worden omgetoverd tot een net kabelbeheersysteem. Zoals de naam al aangeeft, zijn sommige kabels permanent geïnstalleerd in semi-modulaire voedingseenheden en kunnen sommige optioneel worden gebruikt als je ze nodig hebt. Je kunt echter beter kiezen voor een volledig modulaire voeding, vooral voor gaming-pc’s met glazen vensters waar de voeding duidelijk zichtbaar is. Het ziet er gewoon netter uit in de pc en er is vaak niet veel ruimte achter het moederbord voor onnodige kabels, zelfs niet in dure kasten.

En het hoeft niet zo duur te zijn. De prijsklasse voor volledig modulaire voedingen, die vaak worden geleverd met stijlvolle, volledig ommantelde kabels, begint bij slechts 90 euro*.

Luxe functies: RGB, OLED-schermen en vermogensmeting

Als je een stijlvol verlichte gaming-pc met getinte glazen zijkanten hebt, wil je waarschijnlijk niet kiezen voor een onopvallende zwarte doos als je voeding voor het leven (van je gamecarrière). Fabrikanten als Corsair, Thermaltake en ASUS zijn zich hiervan bewust en bieden daarom ook productseries in hun line-up aan die punten scoren met speciale functies. Denk hierbij aan designelementen zoals lichteffecten met RGB LED’s, waarvan sommige ook gesynchroniseerd kunnen worden met de andere componenten via AURA Sync, maar ook aan meetopties en apps.

RGB to the max!

Een voorbeeld hiervan is de Thermaltake ToughPower ARGB-serie, die is gebaseerd op een 140mm ventilator met 18 RGB LED’s die kunnen worden bediend via een knop of verschillende RGB-software. Hij is verkrijgbaar in de derde generatie (GF3) met 80 Plus Gold en 750W vanaf €130*.

De ASUS ROG Thor II is aanzienlijk duurder, maar heeft naast AURA-Sync-capabele RGB-verlichting ook een OLED-scherm. Op het display kun je direct het huidige stroomverbruik zien. Het display is zeker meer een leuke gimmick in het dagelijks gebruik, zoals het geval is bij andere componenten zoals de SteelSeries Apex Pro. Het kan echter zeker handig zijn voor benchtabellen of om je eigen verbruik tijdens verschillende scenario’s te analyseren. ASUS’ premium serie scoort ook met Platinum efficiëntie, uitsluitend Japanse condensatoren, zeer stille 135 mm Axial-Tech ventilatoren en 10 jaar garantie (drie jaar op display en verlichting).

Bovendien bieden sommige fabrikanten ook hoogwaardige PSU’s met een USB-aansluiting, die kunnen worden gebruikt om het vermogen, de efficiëntie en de ventilatoren te controleren en te regelen. Er zijn ook PSU’s beschikbaar met realtime monitoring en app-bediening, waarmee je je pc kunt afsluiten via je smartphone.

Het komt erop neer dat deze voedingen zeker interessanter zijn voor liefhebbers, youtubers en exposanten.

De voeding, meer dan alleen de voedingstransformator

Voor de meeste gebruikers blijven voedingen zeker het onbeminde kind dat kostbare budgetten voor processoren of, tegenwoordig, grafische kaarten opslokt bij het samenstellen van een nieuwe pc. Een beetje zoals de benzinetank of de HR-afdeling. Het draagt niet actief bij aan de prestaties, maar zonder het werkt de auto, het bedrijf of de nieuwe computer gewoon niet.

De verlichting van de ASUS ROG Thor 850P kan worden gesynchroniseerd via AURA

Voor 70 tot 80 euro* hoef je niet diep in de buidel te tasten voor een efficiënte mid-range voeding. De extra kosten betalen zich echter op de lange termijn terug in de vorm van lagere elektriciteitskosten en een aanzienlijk langere levensduur dan bij goedkope niet-merkgebonden voedingen. Het is daarom niet alleen financieel, maar ook ecologisch de moeite waard om iets meer geld opzij te zetten voor een merkvoeding wanneer je je eigen pc samenstelt. Een optie die kopers van een kant-en-klare pc niet hebben. Zij moeten leven met de “margevriendelijke” PSU’s die de OEM heeft geselecteerd. Het is dan ook geen toeval dat ze vaak het eerste onderdeel in een kant-en-klare PC zijn dat aan de hoef wordt getrokken.

Dit is volkomen acceptabel voor een €400 kant-en-klare pc. Als je echter geen onnodige achilleshiel aan je nieuwe en krachtige gaming-pc wilt vastknopen en hem bovendien intensief wilt gebruiken, kun je beter voor een merkproduct gaan. Dit scoort ook punten met stille ventilatoren en modulair kabelbeheer, wat het gemakkelijker maakt om de pc in elkaar te zetten. Enthousiastelingen in het duurdere segment krijgen net dat beetje extra met speciale ontwerpen, RGB-verlichting die synchronisatie mogelijk maakt, topefficiëntiewaarden, een lange garantie en interessante meetopties op aanvraag.

Berekend over een levensduur van 10 jaar of meer is zelfs een hoge prijs geen verspilde investering. Krachtige merkvoedingen kunnen ook lucratief worden verkocht als ze al wat ouder zijn.

Componentne in onze winkel

*vanaf: augustus 2023

Das könnte dich auch interessieren