Acer Aspire-serie in vergelijking: welke serie biedt wat?

      Acer Aspire-serie in vergelijking: welke serie biedt wat?

      De Aspire-serie van Acer viert in 2024 zijn 25e verjaardag. De serie bestaat uit klassieke desktop PC’s, all-in-one PC’s en natuurlijk veel laptops. Vooral als het om laptops gaat, kan het verwarrend zijn wat elke laptop te bieden heeft. Wij leggen de verschillen en overeenkomsten tussen de series uit.

      De basisindeling is vrij eenvoudig. Er is een Aspire 3, Aspire 5 en Aspire 7.

      Maar namen zeggen nog niet zoveel. En die namen zullen binnenkort ook nog veranderen. De Aspire 3 wordt de Aspire Go. De Aspire 5 wordt de Acer Aspire. En de naam Aspire 7 verdwijnt helemaal. Maar vanaf februari 2024 domineren de oude namen nog steeds de laptop, vandaar dat we ons in dit artikel aan deze indeling houden.

      Gemeenschappelijke kenmerken van de Aspire 3, 5 en 7

      Processor, RAM, SSD en beeldscherm zijn onafhankelijk van de serie

      Normaal gesproken geldt: hoe hoger het nummer, hoe krachtiger en hoogwaardiger de laptop. Dit geldt echter niet noodzakelijkerwijs voor de processor, het RAM-geheugen of de SSD-functies. Een Aspire 3 heeft niet automatisch een Intel Core i3 of AMD Ryzen 3, want er zijn verschillende combinaties in alle series. Een Aspire 3 kan ook een Intel Core i7 of een Aspire 7 een AMD Ryzen 3 hebben. Je moet hier dus echt goed naar blijven kijken.

      Hetzelfde geldt voor de geïnstalleerde beeldschermen. De series hebben geen vaste maten, je kunt van de Aspire 3 tot en met de Aspire 7 kiezen uit schermen van 14” tot 17”. Over specificaties zoals helderheid, kleurdekking of vernieuwingsfrequentie kunnen helaas geen algemene uitspraken worden gedaan. Alleen een blik op de desbetreffende productspecificaties en technische gegevens kan hierbij helpen.

      Acer Aspire in onze winkel

      De productcode onthult serie en grootte

      Tenminste: om de serie en grootte direct te herkennen, moet je de productcode bekijken, die tussen haakjes achter de productnaam staat. Bijvoorbeeld deze laptop: Acer Aspire 3 (A317-53-7117). De letter en de drie cijfers tussen haakjes (A317) vertellen je dat het een Aspire 3 is met een 17” beeldscherm. Met een 15” beeldscherm zou het A315 zijn.

      Basis upgradebaarheid voor alle series

      Vergeleken met veel andere fabrikanten zijn de laptops vrij eenvoudig te upgraden. Maar een paar schroefjes scheiden je meestal van het binnenwerk. Bij sommige modellen is één RAM balk gesoldeerd, bij andere kun je beide balken vervangen. Het enige wat hier helpt is om bij de productgegevens te kijken om erachter te komen welke variant jouw voorkeurslaptop is. De SSD kan ook snel vervangen worden en sommige modellen hebben niet alleen ruimte voor een tweede M.2 of 2.5“ SSD, maar worden ook geleverd met een kooi en bijpassende schroeven (2.5” SSD). De Aspire convertibles zijn een uitzondering. Daar kan in principe alleen de SSD worden vervangen.

      Aangezien er geen zinvol onderscheid kan worden gemaakt tussen de productseries op het gebied van processor, grafische kaart, RAM of beeldscherm, liggen de verschillen elders. Specifiek in de gebruikte materialen en de keuze voor de aansluitingen.

      De verschillen tussen de laptopseries

      Kunststof of aluminium

      Laten we beginnen met de materialen. De “kleine” modellen hebben allemaal een plastic behuizing. Het ziet er misschien niet bijzonder stijlvol uit, maar het is robuust gemaakt en over het algemeen ook goed bestand tegen vingerafdrukken. Naar mijn mening is dit een niet te onderschatten voordeel. De behuizing van een Aspire 5 is altijd gedeeltelijk van aluminium. Het voelt absoluut hoogwaardiger en eleganter aan. Daardoor is het echter ook gevoeliger voor vingerafdrukken op donkere kleuren.

      Aantal en snelheid van aansluitingen

      Alle laptops worden geleverd met een basisaantal USB-poorten en een HDMI-poort voor het aansluiten van een beeldscherm. Hoe hoger het aantal, hoe meer en vooral snellere poorten je krijgt.

      De Aspire 3 laptops zijn uitgerust met de “langzaamste” USB-poort. Waarbij langzaam ook maar relatief is. Om precies te zijn, is het USB 3.2 Gen 1. Gegevens worden overgedragen met een maximum van 5 GBit/s, dat wil zeggen tot 625 MB/s. Dit is ruim voldoende voor dagelijks gebruik. Als je elke dag zeer grote bestanden moet verplaatsen, is het minder aan te raden om een Aspire 3 laptop te kopen. Grote bestanden worden vooral gebruikt bij gamen en creatief werk. En de hardwarevereisten zijn hiervoor compleet anders.

      USB 3.2 Gen 2 en Thunderbolt zijn voorbehouden aan de Aspire 5. Maar ze kosten ook evenredig meer.

      Speciale gevallen: Aspire Spin, SpatialLabs en Vero

      Aspire Spin is de convertible serie

      Cabrio’s. Ik heb er een soort haat-liefdeverhouding mee. Ik vind het formaat zelf geweldig, maar de aanraakschermen zijn gewoon niet mijn ding. Acer heeft echter één ding dat ik echt leuk vind. Bij de Aspire Spin-modellen gebruikt Acer beeldschermen in 16:10-formaat. Ze bieden veel meer ruimte dan het conventionele 16:9-formaat.

      Voor de rest geldt hier hetzelfde als voor alle laptops: duurdere apparaten hebben materialen van hogere kwaliteit en snellere verbindingen. Hoewel we enige tijd geleden ontdekten in een test dat de “kleine” convertibles ook recht van spreken hebben.

      De reeks CPU’s in convertibles loopt van de Core i3 tot de Core i7. Core i5 en Core i7 zijn de respectievelijke U-varianten. Dit is een energiezuinige variant die vaak wordt gebruikt in slanke laptops. De Core i3 is meestal een model uit de N-serie. Dit zijn zuinige CPU’s die prima voldoen voor kantoor en streaming.

      Speciale serie voor het maken van 3D-inhoud en duurzaamheid

      Er zijn twee modellen die een speciale vermelding waard zijn. Eén daarvan is de Aspire 3D 15 SpatialLabs Edition met RTX 4050, die een 3D-ervaring zonder 3D-bril mogelijk maakt. Klinkt griezelig, maar het werkt verbazingwekkend goed. We hebben het uitgeprobeerd met een Predator laptop.


      DATENSCHUTZHINWEIS: Dieses Video ist im erweiterten Datenschutzmodus von YouTube eingebunden. Durch den Klick auf das Wiedergabesymbol willige ich darin ein, dass eine Verbindung zu Google hergestellt wird und personenbezogene Daten an Google übertragen werden, die dieser Anbieter zur Analyse des Nutzerverhaltens oder zu Marketing-Zwecken nutzt. Weitere Infos hier.

      En dan zijn er nog de Vero-modellen. Dit zijn laptops waarin Acer een bijzonder hoog aandeel gerecyclede materialen gebruikt. Toetsenbord, behuizing, touchpad – hier wordt gerecycled plastic gebruikt.

      Acer Aspire: De juiste laptop voor bijna elk gebruik

      En dan nu de hamvraag: welke Acer Aspire moet je kiezen? Zoals altijd hangt dat af van je gebruikssituatie. Zoals je kunt zien, is er een model voor bijna elke toepassing. We hebben de afgelopen jaren verschillende Aspire laptop op ons bureau gehad (bijvoorbeeld de Aspire 5). Geen enkele laptop viel uit de toom.

      In eerste instantie zijn het betrouwbare allrounders waarmee je veel kunt doen. Van puur surfen tot laptops die ook geschikt zijn voor creatieve taken, alles zit erin. De uitzondering is gamen. Dit is slechts zeer beperkt mogelijk door het ontbreken van een grafische kaart in de meeste gevallen. Maar daar zijn de Predator en Nitro series voor. Het goede nieuws is dat je de SSD en het RAM-geheugen op de meeste Aspire-modellen gemakkelijk kunt uitbreiden/vervangen in slechts een paar eenvoudige stappen.

      Acer Aspire in onze winkel

      *Vanaf: maart 2024

      Das könnte dich auch interessieren