DIY PC vs. complete PC: Dit zijn de voor- en nadelen

      DIY PC vs. complete PC: Dit zijn de voor- en nadelen

      Moet je volgende gaming-pc een kant-en-klare pc of een doe-het-zelf-pc zijn? Voor sommige gamers is het antwoord niet zo eenvoudig. Hoewel doe-het-zelf-pc’s veel voordelen hebben, zijn ze niet voor iedereen de beste keuze. We hebben voor jou op een rijtje gezet waarom dit het geval is.

      Je hebt een nieuwe gaming-pc nodig! Krachtig, stijlvol en liefst niet te duur. Ben je tech-savvy en heb je tijd en zin om een dagje te sleutelen? Dan staat echt niets je project in de weg. Voor alle anderen is een complete PC of op zijn minst een service-assemblage misschien de betere keuze. We hebben de belangrijkste redenen voor en tegen een doe-het-zelf PC op een rijtje gezet om je te helpen beslissen.

      Zelfbouw PC vs. complete PC – de voordelen

      Je zou niet in dit bericht terecht zijn gekomen als je een kant-en-klare pc wilde kopen. Toch is het voor mij als lid van de PC Master Race nooit te beroerd om de voordelen van een DIY PC ten opzichte van een kant-en-klare PC op een rijtje te zetten. Zelfs voor degenen die zich overweldigd voelen door het doe-het-zelf-werk, betaalt het bedrag van ongeveer 100 euro dat wordt geïnvesteerd in een enthousiast doe-het-zelf-maatje of een montage door een webshop zich vaak ruimschoots terug gezien de levensduur van de doe-het-zelf-pc. Overigens: In onze NBB-winkels in Duitsland zetten we ook allerlei soorten pc’s ter plekke voor je in elkaar en kun je ze daarna meteen mee naar huis nemen.

      1. Maximale individualiteit

      Als je je nieuwe gaming-pc zelf samenstelt, profiteer je van de maximale variëteit aan componenten in vergelijking met kant-en-klare pc’s en kun je je concentreren op één of zelfs meerdere aandachtspunten. Stille bouw, maximale prestaties, RGB-escalatie, RGB-escalatie met maximale prestaties? De keuze is aan jou en de grens wordt meestal alleen bepaald door het beschikbare budget.

      Razer Tomahawk Mini-ITX Hardware

      2. De beste prijs-prestatieverhouding

      Je krijgt bijna altijd meer voor je geld als je de pc zelf samenstelt. Het verschil neemt toe met de absolute prijs. Dit betekent dat hoe duurder een kant-en-klare pc is, hoe slechter de prijs-prestatieverhouding meestal is. Voorbeeld: je kunt in onze webshop een kant-en-klare pc tot €2000 krijgen met een GeForce RTX 4070 Ti Super, 16 GB RAM en Intel Core i5 zonder Windows*. Dit is een redelijk aanbod, maar heeft ook veel zwakke punten. Afhankelijk van je voorkeuren kun je ook een huidige AMD Ryzen 7 9800X3D en een GeForce RTX 4080 krijgen voor je eigen build.

      3. Lange levensduur

      De berekening van punt 2 omvat niet eens de volledige levensduur. Hoewel merkonderdelen duurder zijn dan OEM-producten, kan de hardware gemakkelijk 5 tot 10 jaar of zelfs langer meegaan als deze goed wordt behandeld. Het sleutelwoord is compatibiliteit. Ik gebruik mijn tien jaar oude merkvoeding nog steeds, net als mijn behuizing van dezelfde leeftijd. Zelfs mijn grote Noctua NH-U12P CPU ventilator is in de loop van 12 jaar op drie processoren in gebruik geweest dankzij geweldige ondersteuning in de vorm van gratis montagekits. Toen ik overstapte op een andere koeler, werkte hij nog steeds en kon ik hem zonder problemen verkopen.

      4. Upgraden kun je plannen voor de lange termijn

      Met de juiste planning kun je veel componenten over meerdere CPU- of GPU-generaties gebruiken, zoals mijn voorbeelden hierboven laten zien. Een ruime en modulaire behuizing en een uitgebreid moederbord zijn hier bijzonder belangrijk. Denk dus goed na over hoe groot of klein de behuizing echt moet zijn en of een moederbord met meer PCIe-sleuven, M.2-poorten en SATA-aansluitingen uiteindelijk de moeite waard zal zijn met het oog op de upgrademogelijkheden voor uitbreidingskaarten, SSD’s en dergelijke. Er zijn nu zelfs PCIe x4 naar M.2 uitbreidingskaarten waarmee je extra M.2 SSD’s kunt toevoegen als de slots op het moederbord allemaal bezet zijn.

      5. Efficiënte koelconcepten met weinig geluid

      Hoewel kant-en-klare pc’s vaak tot op het randje genaaid zijn en dit vooral te zien is aan de gebruikte koellichamen en ventilatoren, kun je de temperaturen en tegelijkertijd het geluidsniveau van een doe-het-zelf-pc min of meer zelf bepalen. Een grote en efficiënte processorkoeler, de stilste grafische kaart met drie ventilatoren en kastventilatoren met een diameter van 140 mm. Je oren zullen je net zo dankbaar zijn als de componenten, die stiller zullen draaien, koeler blijven en uiteindelijk langer meegaan.

      Opmerking: grote ventilatoren kunnen evenveel lucht verplaatsen bij lagere snelheden als kleine ventilatoren bij hogere snelheden. En: hoe sneller een ventilator draait, hoe luider hij wordt. Je kunt dus het beste een zo groot mogelijke ventilator installeren. Nog betere temperaturen kunnen alleen worden bereikt met waterkoeling. Moderne AiO waterkoelsystemen voor de CPU zijn snel geïnstalleerd. Ambitieuze hobbyisten kunnen met een compleet waterkoelsysteem zorgen voor een extreem stille werking van de processor en grafische kaart, zelfs met zeer CPU-intensieve toepassingen en games. De onderhoudsvereisten zijn dan wel hoger dan bij pure luchtkoeling.

      6. Onderhoud en verkoop

      OEM hardware is nogal onderhoudsonvriendelijk omdat de componenten niet beschikbaar zijn voor eindklanten en vaak moeilijk te vervangen zijn. Met een doe-het-zelf-pc is het vervangen van de SSD, het RAM-geheugen, de voedingseenheid of de grafische kaart in een paar eenvoudige stappen te doen. Dit geldt zowel voor upgraden als voor onderhoud. Dus als de GPU de geest geeft, kun je snel een nieuwe grafische kaart bestellen en installeren. Meer moeite kost het vervangen van de processor, bijvoorbeeld als je de socket van het moederbord moet vervangen.

      Dit betekent dat je niet het probleem hebt dat je de hele voltooide pc naar de fabrikant moet sturen als er een defect optreedt. Dankzij de compatibiliteit van de componenten kun je de oude hardware ook gemakkelijk verkopen en de nieuwe GeForce RTX 4070 Ti betalen met de opbrengst van de oude RTX 2070 Super. Zelfs als de GPU van de voltooide pc kan worden verwijderd, zijn de bijgeknipte OEM-onderdelen voor veel hobbyisten niet interessant.

      7. Leereffect en gelukshormonen

      Niemand wordt als professionele hobbyist geboren. Degenen die de taak op zich nemen om hun eigen PC te bouwen, moeten vaak instructies en video tutorials volgen en misschien zelfs een servicewerkplaats bezoeken. Niet alleen leer je de pc en de werking van de onderdelen beter kennen, je wordt ook onafhankelijker als het gaat om reparaties en hardware-upgrades, omdat je de benodigde stappen zelf kunt uitvoeren.

      En laten we eerlijk zijn: de vreugde die je voelt als je je nieuwe gaming-pc voor het eerst aanzet, is absoluut niet te vergelijken met het uitpakken van een complete pc. Mits alles werkt. Voor sommige zelfbouwers is dit plezier zo groot dat het in elkaar zetten van de PC bijna spannender voor ze is dan het gamen zelf.

      Zelfbouw PC vs. complete PC – de nadelen

      Als enthousiaste hobbyist kun je al zeggen dat ik altijd de voorkeur geef aan de doe-het-zelf PC boven de complete PC. Toch heeft de complete PC voor veel gebruikers een legitiem bestaansrecht. Veel gamers hebben niet het zelfvertrouwen om een PC in elkaar te zetten of hebben simpelweg geen tijd voor uren sleutelen. Daarom vinden ze de nadelen van doe-het-zelf PC’s vaak veel groter dan de voordelen. Maar waar kan de kant-en-klare PC nog steeds zijn voordelen laten zien ten opzichte van de zelfgebouwde PC?

      1. De factor tijd: onderzoek, montage, problemen oplossen

      Bestellen, uitpakken, instellen, aansluiten, gamen: de weg naar de voltooide zelfgebouwde gaming-pc is niet zo ontspannen als bij een complete pc. Welke componenten passen bij elkaar? Hoeveel gaat de pc uiteindelijk kosten? Moet deze schroef overblijven? Waarom schakelt de PC uit als hij opstart? Moet ik toch contact opnemen met mijn schoonzoon? Deze hindernissen zijn zeker bekend bij de meeste doe-het-zelvers.

      Als de tijd die nodig is voor onderzoek, assemblage en mogelijk noodzakelijke probleemoplossing wordt meegerekend in de kostenberekening voor de nieuwe gaming-pc en vermenigvuldigd met het gemiddelde uurloon, dan is een doe-het-zelf-pc aanzienlijk duurder. Je hoeft ook geen rekening te houden met de beschikbaarheid van de afzonderlijke onderdelen en verschillende levertijden.

      2. Vereiste kennis en ambitie

      De tijd die nodig is voor assemblage en installatie hangt sterk af van je bestaande kennis en handigheid. Als je er niet van houdt om forums, koopgidsen en handleidingen door te spitten, de trotse eigenaar bent van twee linkerhanden en de assemblage tot diep in de nacht moet uitstellen tijdens toch al overvolle weekends, doe je jezelf misschien een groter plezier met een kant-en-klare pc.

      3. Randapparatuur kost extra

      Kant-en-klare pc’s worden vaak geleverd met invoerapparaten. Hoewel deze zelden van hoge kwaliteit zijn, is de PC toch meteen klaar voor gebruik. Met een doe-het-zelf-pc moet je ook rekening houden met een gamingmuis en -toetsenbord. Het voordeel? Je kunt kiezen wat je wilt en meteen gaan voor invoerapparaten van hogere kwaliteit met de functies die je nodig hebt.

      4. Garantie en service jungle

      Een ander nadeel van een doe-het-zelf PC zijn de verschillende modaliteiten voor garantie, service, etc. Als er echt iets gebeurt, heb je verschillende contactpersonen en moet je bij twijfel precies nagaan welke fabrikant aansprakelijk is voor welke schade. Als een onderdeel niet werkt, is het ook aan jou (of een plaatselijke helper) om de fout te vinden. Bij een kant-en-klare pc moet je echter de complete pc opsturen. Je krijgt de complete pc echter gerepareerd en in één stuk terug.

      5. Meer verpakkingsafval

      Voor veel gebruikers is de ecologische voetafdruk tegenwoordig niet meer onbelangrijk. Veel kleine en grote pakketten genereren aanzienlijk meer verpakkingsafval dan één groot pakket. Bovendien is de bezorginspanning groter en blijven er veel kleine onderdelen over. Dit kan echter ook een voordeel zijn voor latere upgrades.


      Ik raad altijd aan om voor een doe-het-zelf-pc te gaan. Je krijgt de nieuwste hardware, betere kwaliteit, meer compatibiliteit en uiteindelijk een langere levensduur, meestal tegen een lagere prijs.

      Computer Componenten in onze winkel

      *vanaf: november 2024

      Das könnte dich auch interessieren