Gids: Wat is een VPN en hoe gebruik je het?

      Gids: Wat is een VPN en hoe gebruik je het?

      Reclame voor VPN’s (Virtual Private Networks) is niet meer weg te denken van het internet. Maar wat is een VPN precies en waarvoor wordt het gebruikt? We leggen het je uit aan de hand van het voorbeeld van NordVPN.

      Kun je je LAN-party’s in de jaren 90 en 2000 nog herinneren? Toen gamers samenkwamen met hun beige computers om een netwerk te vormen dat verbonden was met LAN-kabels? VPN’s, kort voor “Virtual Private Network”, gaan die kant op. Veel bedrijven gebruiken deze technologie om werknemers op afstand toegang te geven tot het lokale bedrijfsnetwerk ter plaatse. Het gebruik van VPN’s ging dan ook door het dak tijdens de pandemie van het coronavirus.

      VPN-providers – zoals NordVPN of ExpressVPN – werken op een vergelijkbare manier, maar hebben een heel ander doel. Het programma van de provider laat je internetverbinding lopen via een server op een geselecteerde locatie. Dit kan verschillende dingen bewerkstelligen, waaronder websites en apps laten denken dat je je op een compleet andere locatie of in een ander land bevindt. Je kunt bijvoorbeeld een VPN gebruiken om toegang te krijgen tot het Zuid-Koreaanse aanbod van Netflix en alle geweldige K-drama’s te bekijken.

      Een van de bekendste VPN-aanbieders is NordVPN (opgericht in 2012). Er zijn applicaties voor elk denkbaar platform (Windows, macOS, Linux, Android, iOS, AndroidTV en browserextensies voor Google Chrome en Mozilla Firefox). De service kan ook op routers en NAS-apparaten worden ingesteld.

      Inhoudsopgave

      VPN instellen

      Net als bij andere moderne diensten is het niet moeilijk op te zetten en is er voor elk platform een geschikt programma.

      Ik heb de Android app uit de Google Playstore omdat dat voor mij het makkelijkst was, maar er is ook een geschikte app voor iOS. Anders kun je ook de geschikte client downloaden voor Windows, macOS of Linux. Je kunt dan je eigen account aanmaken in de apps/clients, de instellingen controleren en aan de slag gaan. Bij de meeste VPN-aanbieders kun je nu ook gemakkelijk inloggen met een Google- of Apple-account.

      Zoals de meeste moderne aanbieders gebruiken VPN-diensten een abonnementsmodel. Je kunt meestal voor ‘één maand betalen of een abonnement voor een jaar (of langer) kopen, wat de maandelijkse prijs iets verlaagt. Let ook op kortingsacties en kortingscodes, die de prijs nog verder kunnen verlagen.

      Naast de VPN-app bieden NordVPN en andere providers ook andere apps aan, zoals een wachtwoordmanager en andere diensten. Zoek uit welke diensten inbegrepen zijn voordat je een abonnement afsluit.

      Naar onze winkel

      Naar boven

      VPN gebruiken

      Nadat je de VPN-app of -client hebt gedownload, een account hebt aangemaakt en een abonnement hebt gekozen (dit klinkt ingewikkelder dan het is), komt nu het interessante gedeelte: wat kan een VPN doen en hoe/waar kan het helpen?

      Het belangrijkste en ook het eerste punt in de apps is de wereldkaart met alle VPN-servers van de provider. Hier selecteer je het land onder wiens vlag je apparaat moet surfen. Dit is de kernactiviteit van VPN-diensten. Hiermee kun je websites en applicaties uit een ander land gebruiken, die anders regionaal beperkt waren. Natuurlijk kun je ook favorieten aanmaken, “speciale servers” selecteren en meer. NordVPN biedt hier eigenlijk veel aanpassings- en instellingsmogelijkheden.

      En wat is het voordeel van surfen via een server in een ander land? Dit is bijvoorbeeld interessant voor winkels, omdat je zo landenblokkades kunt omzeilen (*kuch* geïndexeerde games *kuch*) of kunt profiteren van gunstigere prijzen. Bij streamingsdiensten is er soms sprake van een regionaal beperkt aanbod, vanwege licenties of omdat sommige films/series (veel) eerder worden uitgebracht.

      Je internetverbinding en gegevensstroom zullen ook via de geselecteerde VPN-server lopen. Dit maakt het moeilijker voor websites – maar ook voor aanvallers en autoriteiten – om je te identificeren of te volgen. Je IP-adres, dat jou en je apparaat uniek identificeert, wordt gemaskeerd of dat van de VPN-server wordt gebruikt. Een VPN kan bescherming bieden tegen “man in the middle”-aanvallen, die vaak op openbare netwerken worden uitgevoerd.

      Dit is ook waar veel VPN-functies om de hoek komen kijken, zoals de “kill switch”- of de “split tunnelling”-functie. De kill switch verbreekt de internetverbinding voor het hele systeem of bepaalde apps als er geen VPN is geactiveerd. Met split tunnelling kun je beslissen welke apps via de VPN-verbinding moeten lopen en welke niet. Dit is vooral belangrijk voor gevoelige toepassingen, zoals bankieren. Sommige diensten herkennen een veiligheidsrisico als je plotseling inlogt vanuit een ver land en blokkeren het account indien nodig.

      NordVPN biedt ook functies zoals thread protection (filtert advertenties weg en is bedoeld om te beschermen tegen malware) of mesh networks, die bedoeld zijn om een virtueel LAN-netwerk te creëren (denk aan de LAN-partijen uit het begin).

      Naar boven

      Kanttekeningen bij VPN’s

      Deze twee punten (andere locatie en meer anonimiteit in het netwerk) zijn geldige argumenten en pluspunten van een VPN. Bijna 10 jaar geleden waren deze twee punten nog grote hindernissen voor normale gebruikers op het internet, maar beide zijn nu verbeterd.

      Veel providers en websites publiceren wereldwijd en zijn niet langer beperkt tot regionaal aanbod. Daarnaast is de veiligheidsstandaard op het internet aanzienlijk gestegen dankzij HTTPS, end-to-end encryptie en cookieregels. Geen van beide is echter perfect en een VPN kan hierin echt helpen.

      De handel in VPN-diensten is tegenwoordig echter behoorlijk lucratief en gigantisch. Aanbieders adverteren in talloze advertenties met superlatieven. De meeste reclamebeloften zijn overdreven of werken alleen in bepaalde gevallen.

      Het kan ook een veiligheidsrisico zijn als al je gegevensverkeer via de servers van een bedrijf loopt. Dit bedrijf kan – theoretisch en ook praktisch – veel uitlezen en je gebruikersgedrag bespioneren. Dit gebruikersgedrag kan vervolgens voor veel geld verkocht worden aan reclamepartners. NordVPN heeft echter een strikt no-logs beleid, dus je gegevens worden daar niet opgeslagen. Andere – dubieuze en meestal gratis – providers doen dit echter wel graag.

      Wees daarom voorzichtig met welke VPN-dienst je gebruikt en aan wie je je digitale leven toevertrouwt. Omdat VPN’s zo populair zijn, worden aanbieders nu veel beter onder de loep genomen. Er zijn regelmatig analyses en reviews waarin wordt gekeken hoe veilig en betrouwbaar de aanbieders zijn. Lees je dus goed in voordat je een beslissing neemt.

      Naar boven

      Samenvatting

      VPN’s zijn een interessant iets: ze kunnen je online veiligheid verhogen en bepaalde geblokkeerde inhoud (series, films, enz.) deblokkeren. VPN-aanbieders bieden ook tal van extra functies die ook heel nuttig kunnen zijn, afhankelijk van de gebruiker.

      Voordat je een VPN kiest, moet je echter goed kijken naar de betreffende aanbieder. Door het grote aanbod zijn er aanzienlijke verschillen in kwaliteit en veiligheid. NordVPN is een solide en populaire keuze die opvalt door zijn eenvoudige apps en vele spannende functies.

      Voor frequente reizigers kunnen VPN’s een belangrijke veiligheidsboost zijn en voor medialiefhebbers is het “misleiden” van streamingdiensten een echt voordeel. VPN’s zijn echter geen wondermiddel en zijn niet per se nodig om veilig en goed te kunnen surfen.

      Naar onze winkel

      Via: NordVPN – Status: 11.2023

      Das könnte dich auch interessieren