Lange tijd was de toekomst van de Intel grafische kaarten onzeker: komt er een tweede generatie of laat Intel het erbij zitten? Nu zijn de eerste nieuwe Battlemage GPU’s onthuld.
De presentatie van de tweede generatie blauwe grafische kaarten was verfrissend kort en vrij direct: Intel bouwt voort op de eerste generatie en biedt rondom verbeterde technologie.
Intel heeft drie doelen voor Battlemage:
- Realistische belichting: De nieuwe grafische kaarten moeten betere ray tracing-prestaties bieden
- Hogere mate van detail: Games moeten speelbaar zijn met hoge grafische instellingen
- Betere resolutie: WQHD of 1440p is de beoogde resolutie
Om dit te bereiken is de XeSS-technologie verfijnd. Tegelijkertijd heeft Intel ook de hardwarecomponenten versterkt. Het geheel wordt afgerond met een zeer aantrekkelijke prijs van 219 en 249 US dollar (RRP voor belastingen). Met de twee nieuwe Arc B580 en Arc B570 grafische kaarten wil Intel de concurrentie verslaan op het gebied van prijs-prestatieverhouding.
Inhoudsopgave
XeSS 2 inclusief framegeneratie en lage latency
De eerste XeSS-generatie met super-resolutie upsampling was al indrukwekkend, maar XeSS 2 zal nu ook frame-generatie (XeSS FG) en een latency reducer (XeLL) bevatten. Dit alles moet de best mogelijke FPS-waarden en vloeiende gameplay mogelijk maken voor veeleisende titels en hoge details.
Frame Generation (XeSS FG) gebruikt AI om een derde frame tussen twee frames te creëren en integreert dit direct in de beeldsequentie. Dit betekent dat frames kunstmatig worden ingevoegd om de weergave op het scherm vloeiender en minder “schokkerig” te laten lijken. Het idee is niet nieuw; AMD en Nvidia gebruiken al vergelijkbare technieken (DLSS FG en FSR FG). Voorlopig kan deze technologie alleen worden gebruikt met Intel grafische kaarten. XeSS DLSS is nu ook beschikbaar voor andere grafische eenheden/grafische kaarten.
Als de GPU kunstmatige frames genereert of de resolutie kunstmatig verhoogt, leidt dit meestal tot hogere latenties. Met andere woorden, de tijd die nodig is om de toetsenbordinvoer op het scherm uit te voeren. Met Xe Low Latency (XeLL) wordt het zelfgemaakte probleem opnieuw opgelost. Vergelijkbare technologieën zijn al beschikbaar van AMD (Anti-Lag 2) en Nvidia (Nvidia Reflex).
Belangrijk: XeSS FG en XeLL moeten beide (eerst) actief worden geïntegreerd in videogames. Het is daarom geen algemene functie die je kunt activeren in het stuurprogramma. Ontwikkelaars moeten het handmatig integreren. De eerste titels met deze functie worden echter binnenkort verwacht.
Benchmarks
Er waren ook een paar klassieke benchmarks te zien. Natuurlijk moet Intel laten zien hoeveel krachtiger de nieuwe GPU-generatie is in vergelijking met zijn voorganger en de concurrentie. Intel heeft dit gemeten aan de hand van 27 games in “1440p Ultra” met XeSS.
De nieuwe Arc B580 zou gemiddeld 24 procent sneller zijn (hogere framerate) in vergelijking met de Arc A750. Als je naar de benchmark tabellen kijkt, zou de FPS in sommige gevallen tot 78 procent hoger zijn, maar er is ook een volledig gelijkspel in sommige games.
Vergeleken met de Nvidia GeForce RTX 4060 zou de Arc B580 ook een voorsprong hebben: Gemiddeld zou hij 10 procent meer FPS bieden. Als je naar de gamingwaarden kijkt, ziet het er gemengd uit. Soms ligt de Arc B580 17 procent achter, soms 43 procent voor op de RTX 4060.
De AMD Radeon RX 7600 zou in veel gevallen ook verslagen moeten worden. Over het geheel genomen wil Intel met de Arc B580 een betere prijs/prestatieverhouding bieden.
Al deze informatie moet met de nodige voorzichtigheid worden bekeken. Hoewel benchmarks van fabrikanten tegenwoordig in veel gevallen veel waarheidsgetrouwer zijn dan aan het begin van de jaren 2000, worden tests vaak in het voordeel van het product van de fabrikant zelf uitgevoerd. Dit begint al bij de keuze van games en strekt zich uit tot de instellingen of het stroomverbruik. Het is belangrijk om te wachten op de eerste onafhankelijke testresultaten.
Technische gegevens
De nieuwe grafische chip heet “BMG-G21” en is, net als de grafische eenheid in de nieuwe Lunar Lake SoC’s, gebaseerd op de Xe2 architectuur. Dit heeft in laptops al laten zien dat het een grote stap voorwaarts betekent voor Intel. Volgens geruchten zou er ook een grotere “BMG-G31” chip zijn, die Intel zou kunnen reserveren voor een latere “upper class” GPU. De nieuwe chip wordt geproduceerd door TSMC met behulp van het N5-proces en is aanzienlijk groter dan de populaire RTX 4060.
De twee nieuwe grafische kaarten B580 en B570 zijn daarom gebaseerd op dezelfde chip, die in de B570 iets is bijgesneden. De krachtigere B580 biedt 2 extra Xe-kernen met 256 shaders en in totaal 12 GB aan grafisch geheugen. De Arc B570 heeft slechts 10 GB VRAM. Beide zijn echter een behoorlijke hoeveelheid voor de huidige games en aanzienlijk beter dan de 8 GB van de oudere Arc A580.
Er zijn ook kleine maar belangrijke verschillen in stroomverbruik: de B580 kan tot 190 watt verbruiken, de Arc B570 “slechts” 150 watt. Intel gebruikt hier nog steeds PCIe 4.0 in plaats van de nieuwe 5.0 standaard. Dit zou echter meer dan voldoende moeten zijn voor de gegeven prestaties en doelgroep.
Betere drivers
Een van de belangrijkste redenen waarom de eerste generatie grafische kaarten van Intel niet van de grond kwam, waren de drivers. Aanvankelijk waren deze nog behoorlijk onaf en buggy, vooral voor videogames. Intel heeft deze echter voortdurend verbeterd en uitgebreid. Battlemage zou vanaf het begin moeten worden geleverd met verstandige en krachtige stuurprogramma’s.
Intel heeft de overklokmogelijkheden in de nieuwe drivers sterk uitgebreid en ook Alchemist GPU’s kunnen hier gebruik van maken. Als we de geruchten mogen geloven, zou de Arc B580 hier bijzonder geschikt voor moeten zijn en nog steeds wat resources bieden.
Intel heeft ook de leesbare data uitgebreid door PresentMon te integreren. Hierdoor kunnen de FPS waarden direct uitgelezen worden zonder ingewikkelde applicaties. Er is ook de optie om de FPS te beperken en verschillende instellingen voor schermschaling. Een andere low-latency modus, niet te verwarren met XeLL, is ook toegevoegd.
Referentie & aangepaste ontwerpen
Tijdens de presentatie gaf Intel een glimp van de Arc B580 Limited Edition. Deze wordt geleverd in een stijlvol en compact, volledig zwart ontwerp. Hij is gebaseerd op een dual-slot ontwerp met 2 axiale ventilatoren. Verfrissend klein voor een huidige grafische kaart. Een “normale” 8-pins connector is voldoende voor de voeding en hij biedt 3x DisplayPorts en 1x HDMI.
In plaats daarvan zal de kleinere Arc B570 alleen beschikbaar zijn in custom designs, d.w.z. in het ontwerp van andere fabrikanten. Hiervan zijn er naar verluidt al zes beschikbaar met een bijpassende Battlemage grafische kaart: ASRock, Onix, Gunnir, Maxsun en Sparkle. Het is echter onduidelijk of Maxsun en Onix ook in Nederland en Duitsland verkocht zullen worden.
Battlemage GPU’s in één oogopslag
Om een lang verhaal kort te maken, hier is een overzicht van de twee GPU’s die tot nu toe zijn aangekondigd:
Goede update voor 1440p gamers
Met de twee Battlemage grafische kaarten wil Intel de harten van kopers veroveren via de prijs-prestatieverhouding. De nieuwe GPU’s bieden de nieuwste technologie en voldoende prestaties voor respectievelijk slechts 219 en 249 US dollar. Dit zou het gemakkelijk moeten maken om veel games op hoge instellingen in 1440p te spelen. High-end gamers die op zoek zijn naar voldoende prestaties in 4K of zelfs 8K zullen natuurlijk gewoon hun schouders ophalen.
De prijzen voor grafische kaarten zijn momenteel echter zo immens hoog dat Intel een interessant pakket heeft samengesteld. In ieder geval in de presentatie en op de datasheet. Vooral vanwege de slechte gaming situatie tijdens de lancering van Alchemist, moeten we wachten op de eerste onafhankelijke tests.
Als de drivers stabiel genoeg zijn en de prestaties voldoende voor alledaagse games en toepassingen, zou Intel een groot stuk van de taart kunnen krijgen met Battlemage. Vooral omdat de concurrentie momenteel zo duur en energieverslindend is.
Computer Componenten in onze winkel
via Intel gaming kanaal op YouTube – per: december 2024