Wil je een gaming-pc kopen, de meeste prestaties voor je geld krijgen en de pc niet zelf bouwen? Dan ben je in onze koopgids voor complete pc’s in het gamingsegment aan het juiste adres. We laten je zien wat de voor- en nadelen zijn van een complete pc in vergelijking met een doe-het-zelf-pc. We laten ook zien waar je op moet letten als je een kant-en-klare pc voor gaming koopt.
Laatst bijgewerkt: April 2024 (Door de vraag en tijdelijke promoties kunnen specifieke aanbevelingen in prijs zijn gestegen of zijn uitverkocht. Toch proberen we de koopgids zo actueel mogelijk te houden.)
- Compleet PC vs. doe-het-zelf PC – de voordelen
- Compleet PC vs. doe-het-zelf PC – de nadelen
- Waarop moet je letten bij het kopen van een gaming-pc
Compleet PC vs DIY PC – de voordelen
Als je al zeker weet dat alleen een kant-en-klare gaming-pc een optie is, dan kun je dit hoofdstuk overslaan. Voor alle anderen moeten de voordelen van een complete pc in vergelijking met een doe-het-zelf-pc interessant zijn. In tegenstelling tot wat vaak wordt gedacht, heeft een kant-en-klare pc voor gamers een aantal specifieke voordelen. Deze kunnen groter of kleiner zijn afhankelijk van je budget, hardware-expertise en doe-het-zelf-motivatie. We hebben de vijf meest voorkomende voordelen voor je op een rijtje gezet:
1. Tijdsbesparing: één pakket, klaar voor gebruik
Het belangrijkste punt in het voordeel van de complete pc: gemak. Een complete pc wordt kant-en-klaar bij je afgeleverd. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over de compatibiliteit van de afzonderlijke componenten of hoeft te wachten tot de afzonderlijke hardwarecomponenten beschikbaar en aangekomen zijn. Bovendien hoef je de pc niet in elkaar te zetten, wat afhankelijk van je routine en pc-configuratie uren kan duren. Dit betekent: pak de complete PC uit, sluit hem aan en je kunt al aan de slag.
2. Functieset: randapparatuur en Bluetooth vaak inbegrepen
De meeste kant-en-klare pc’s worden geleverd met een toetsenbord en muis. Hoewel de kwaliteit vaak te wensen overlaat, kun je met de randapparatuur aan de slag als je een krap budget hebt. Bovendien worden moederborden van kant-en-klare desktop pc’s vaak geleverd met Bluetooth- en WiFi-ondersteuning, die anders alleen te vinden is op iets duurdere moederborden als je ze los koopt.
3. Gevoeligheid voor fouten: geen voorkennis vereist voor montage
Niet elke gamer is automatisch gekwalificeerd om vanaf zijn geboorte een pc in elkaar te zetten. Sommigen willen gewoon gamen, anderen hebben geen tijd of interesse om zich in de materie te verdiepen. Je hebt geen voorkennis nodig om een kant-en-klare pc te bouwen. Bovendien kunnen zelfs ervaren doe-het-zelvers fouten maken tijdens de assemblage die een onmiddellijke start verhinderen, vervelende probleemoplossing noodzakelijk maken of, in het ergste geval, extra geld kosten. De voltooide PC is al in elkaar gezet, waardoor de kans op fouten minimaal is.
4. Service en garantie: één aanspreekpunt bij een garantieclaim
Een ander voordeel van een complete pc is de duidelijke contactpersoon voor servicekwesties. Als er toch iets gebeurt, geldt de garantie voor de hele gaming-pc en weet je precies met welke fabrikant je contact moet opnemen. Je hoeft ook niet te zoeken naar het kapotte onderdeel, want daar zorgt de fabrikant ook voor. Daarom is het aan te raden om de originele verpakking te bewaren in geval van een garantieclaim.
5. Milieuvriendelijkheid: minder verpakkingsafval en overbodige kleine onderdelen
De milieuvriendelijkheid van complete pc’s is voor velen misschien niet zo belangrijk, maar mag niet worden verwaarloosd. Dit begint met het verpakkingsafval dat wordt gegenereerd door één groot pakket versus vele pakketten en strekt zich uit tot de overbodige onderdelen die in je kast liggen als je je eigen pc bouwt.
Complete PC vs. doe-het-zelf PC – de nadelen
De belangrijkste voordelen van een complete pc zijn dat het tijd bespaart en handiger is en gamers met een grovere motoriek hoeven zich geen zorgen te maken over ingewikkelde assemblage. Als je echter zelf een gaming-pc samenstelt, vermijd je de vijf grootste nadelen van een kant-en-klare desktop pc, die we hieronder hebben opgesomd. Voor sommige gamingfans kunnen ze een goede reden zijn om het extra werk aan te pakken dat gepaard gaat met het bouwen van een eigen pc. De nadelen gelden overigens niet voor zelf geconfigureerde complete pc’s die vóór levering zijn samengesteld uit geselecteerde pc-onderdelen uit de detailhandel.
1. Individualiteit nauwelijks mogelijk
Bij een kant-en-klare pc kun je alleen kiezen uit vooraf gedefinieerde configuraties. De optimale combinatie van gewenste componenten is dan vaak moeilijk of onmogelijk te verkrijgen. Bij gestandaardiseerde gaming PC’s moeten wensen voor speciale behuizingen, fabrikanten en dergelijke ook worden genegeerd. Hoewel het aanbod van complete pc’s de laatste jaren sterk is toegenomen, zullen echte individualisten alleen tevreden zijn met een doe-het-zelf-pc.
2. Prijs-prestatieverhouding klopt niet altijd
De prijs-prestatieverhouding van kant-en-klare pc’s is vaak inferieur aan die van doe-het-zelf pc’s. Dit is echter sterk afhankelijk van de prijsklasse. Hoe duurder de kant-en-klare pc, hoe groter de disbalans tussen prijs en prestaties. Aan de andere kant bevinden goedkope complete pc’s tot ongeveer 600 euro zich meestal in het prijs-prestatie optimum. Hun prestaties zijn in dit bereik moeilijk te overtreffen met een beperkt budget, zelfs met aangepaste configuraties.
3. OEM-hardware maakt upgraden moeilijk
Kant-en-klare pc’s zijn vaak niet genereus als het gaat om upgrademogelijkheden. Dit begint met het beperkte aantal vrije slots zoals SATA, RAM of PCIe op het moederbord. Extra harde schijven, geluidskaarten, RAM-bars enzovoort kunnen niet achteraf worden ingebouwd zonder de benodigde slots. Dit komt door de speciaal afgeslankte OEM componenten, die vaak niet compatibel zijn met vrij verkrijgbare retail hardware. Een grotere CPU ventilator kan bijvoorbeeld niet worden gemonteerd omdat de juiste gaten niet beschikbaar zijn op het moederbord.
4. Slecht koelconcept gaat ten koste van de levensduur
Veel kant-en-klare pc’s zijn niet makkelijk aan te passen – en niet alleen in de low-budget sector. Kleine 90 mm ventilatoren en een koelconcept dat ontworpen is voor het hoogstnodige zijn niet ongewoon, zelfs bij dure kant-en-klare pc’s. Dit heeft een negatief effect op de levensduur van de pc en op het geluidsniveau onder belasting, alsook op de levensduur van de afzonderlijke componenten. Dit geldt zowel voor processors en behuizingen als voor OEM grafische kaarten, waarvan sommige het zelfs vandaag de dag nog moeten doen met een radiale ventilator. GPU’s voor de detailhandel gebruiken daarentegen meerdere axiale ventilatoren en zijn aanzienlijk stiller onder belasting.
Zelfs in het hogere prijssegment zijn we in sommige kant-en-klare pc’s uiterst merkwaardige koelconcepten tegengekomen – van ventilatoren aan de achterkant van het moederbord tot grafische kaarten die zo in de kast waren gemonteerd dat ze de lucht van boven naar beneden aanzogen – tegen de natuurlijke luchtstroom in. Gezien de ervaring van grote fabrikanten kun je alleen maar je hoofd schudden bij deze “creatieve oplossingen”.
5. Lage onderhoudbaarheid
De incompatibiliteit van OEM-producten heeft ook een negatieve invloed op de onderhoudbaarheid van complete pc’s. Als een onderdeel kapot gaat buiten de garantie om, moet je direct bij de fabrikant controleren of het OEM-onderdeel apart kan worden gekocht. Zo niet, dan wordt het moeilijk om de pc zelf te repareren en moet je via de fabrikant gaan. Dit kost vaak meer tijd en geld. Als dat ook niet werkt, moet je hem in het ergste geval helemaal weggooien. Individuele hardwarecomponenten verkopen is ook bijna onmogelijk met een voorgemonteerde complete pc.
Waar moet je op letten bij het kopen van een gaming-pc
Als je niet onder de indruk bent van de nadelen of gewoon geen andere keuze hebt dan een complete pc te kopen, moet je op een paar belangrijke dingen letten. Je moet jezelf ook een paar vragen stellen voordat je iets koopt: welke games wil ik spelen en in welke resolutie? Hoe vaak moet ik het apparaat van A naar B slepen? Hoeveel jaar wil ik het apparaat gebruiken? Waar komt de gaming-pc te staan? etc. Uiteindelijk is je budget echter de doorslaggevende factor.
Hoeveel prestaties kan ik me veroorloven?
Laten we beginnen met het belangrijkste punt: prestaties. Hoewel een snelle processor belangrijk is voor titels waarin veel objecten moeten worden berekend (strategiespellen, shooters en bedrijfssimulaties) is de grafische kaart echt doorslaggevend voor de meeste spellen. Over het algemeen zijn er drie prestatieklassen:
-
- Full HD / hoge details: Als je een beperkt budget hebt, ga je voor de AMD Ryzen 5 8500G (AM5) / Ryzen 5 5600 (AM4) of de Intel Core i5-14400(F) / i5-13400(F). De GeForce RTX 4050 / RTX 3050 of een AMD Radeon RX 6500 (XT) / RX 7500 (XT) worden aanbevolen als grafische kaarten. Een AMD Ryzen 5 7600X of Intel Core i5-14600(K/KF) en de RTX 4060 of Radeon RX 7600 (XT) bieden echter meer toekomstbestendigheid en hogere detailniveaus in games. Het RAM-geheugen moet minimaal 8 GB zijn.
- (U)WQHD / hoge details: Je moet goed zijn uitgerust voor vloeiend gamen in 1440p in de huidige triple-A titels. Intel Core i7-14700(K/KF) / i7-13700(K/KF) of AMD Ryzen 7 7800X3D-processors zijn een veilige keuze. Als het op grafische kaarten aankomt, is meer altijd beter, je moet minstens een GeForce RTX 4060 / RTX 3060 of een Radeon RX 7700 XT / RX 6700 XT gebruiken. Als je niet meteen wilt upgraden, ga dan voor de RX 7800 XT / RX 6800 XT of RTX 4070 (Super) of RTX 3070 (Ti). Kies voor 16 GB RAM.
- 4K UHD / gemiddelde tot hoge details: Deze grafische instellingen vragen veel van gaming-pc’s. De Intel Core i7-14700(K/KF) / i7-13700(K/KF) CPU is echter nog steeds meer dan voldoende voor de resolutie, omdat de grafische kaart het meeste werk doet. De AMD Ryzen 7 7700X en 7800X3D zijn ook een zeer goede keuze. De Radeon RX 7800 XT / RX 6800 XT en RTX 3080/3090 zijn ook geschikte grafische kaarten. De RTX 4080/4090 en de RX 7900 XT(X) presteren echter nog beter.
Al met al moet het totale systeem kloppen. De prestaties van de processor en de grafische kaart moeten overeenkomen, zodat er geen knelpunt is. Een Core i3 koppelen aan een RTX 4080 is niet per se logisch, maar een Ryzen 5 koppelen aan een RX 7600 XT wel. Hoewel je zou denken dat deze problemen zich niet zouden moeten voordoen bij vooraf geconfigureerde pc’s, kunnen ze niet altijd worden uitgesloten.
Het is altijd de moeite waard om een oogje in het zeil te houden voor B-producten in onze winkel. Hier kun je soms echt krachtige gaming-pc’s krijgen voor relatief weinig geld. En dat allemaal door een krasje op de behuizing of een beschadigde doos.
Hoe lang wil ik de pc gebruiken?
Het lijkt misschien een klein punt voor veel gamers, maar bij het kopen van kant-en-klare pc’s wordt de prijs-prestatieverhouding vooral afgemeten aan hoe lang je de gaming-pc gaat gebruiken. Kleine behuizing, OEM PC, weinig interfaces? Dit betekent meestal dat de upgrademogelijkheden ook tot het verleden behoren. Over het algemeen bieden kant-en-klare pc’s van OEM’s zoals Acer, MSI, HP en anderen nauwelijks aanpassingsmogelijkheden. Componenten zijn vaak moeilijk te vervangen of te upgraden. De componenten zijn op elkaar afgestemd en bieden daardoor weinig ruimte voor grotere componenten.
Complete pc’s van Medion of Hyrican zijn op de lange termijn de betere keuze. Deze worden grotendeels samengesteld uit retailhardware in grotere midi-towers, Hoewel ze iets duurder zijn in aanschaf, kan het achteraf inbouwen van een grafische kaart de levensduur van de voltooide PC met een paar jaar verlengen. Dit zou ook haalbaar moeten zijn voor de meeste niet-professionals. Aangezien de ontwikkelingssprongen in processors niet zo groot zijn als in grafische kaarten, kan een snelle CPU gemakkelijk tot vijf jaar worden gebruikt.
Het achteraf inbouwen van snellere videokaarten werkt echter alleen als de voedingseenheid nog steeds voldoende “buffervermogen” levert voor meer energievretende videokaarten. Voedingen van minder dan 500 watt kunnen snel een knelpunt worden. Let goed op de winkelbeschrijving met de chipset, de andere kenmerken en het respectieve aantal slots. Als je de aansluitingen van de bestaande componenten aftrekt, kun je ongeveer inschatten welke uitbreidingsmogelijkheden er nog beschikbaar zijn. Toegegeven: het is vaak niet mogelijk om achteraf een grafische kaart in te bouwen in kant-en-klare pc’s. Dit is vanwege ruimteredenen en omdat de slots op het moederbord zijn afgeslankt.
Welke apparatuur en koeling heb ik nodig?
Thunderbolt 4, Bluetooth of Wi-Fi zijn functies die niet elke kant-en-klare pc biedt en niet elke gamer nodig heeft. In geval van twijfel zijn ze echter vaak een nice-to-have of kunnen op zijn minst pas later extern worden opgelost met USB Wifi-sticks of Bluetooth-ontvangers. Het achteraf inbouwen van interne kaarten is nauwelijks mogelijk bij complete PC’s. Je moet dus bedenken wat je in de nabije toekomst zou kunnen gebruiken.
Daarnaast spelen ook andere kenmerken een rol. Snelle USB 3.X poorten moeten op zijn minst beschikbaar zijn als Type A aan de voorkant. Voor de SSD moet je kiezen voor minstens 512 GB geheugen. Als je veel actuele AAA-titels tegelijk geïnstalleerd wilt hebben, is 1 TB op de lange termijn de betere keuze. Een speciale geluidskaart is daarentegen vaak alleen nuttig als je een studiohoofdtelefoon met meer dan 32 ohm als headset op de pc wilt gebruiken.
Dit geldt ook voor het koelconcept. Let bij het kopen vooral op de bestaande koeler. Een CPU-koeler met een kleine 90mm ventilator of nietige 80mm ventilatoren aan de achterkant van de kast resulteren vaak in hogere geluidsniveaus en hogere temperaturen onder belasting. Hetzelfde geldt voor OEM grafische kaarten met een kleine radiale ventilator. GPU’s uit de winkel met twee of meer ventilatoren zijn beter, omdat ze niet zo luidruchtig zijn tijdens het gamen. Voor krachtigere systemen zijn ingebouwde alles-in-één waterkoelsystemen (AiO waterkoelsystemen) met minstens 240 mm een verstandige optie. Zij koelen de hardware efficiënter en maken minder lawaai tijdens het gebruik. Als deze alleen vertrouwen op een kleine 120 of 140 mm radiator, zijn ze nog steeds inferieur aan grote CPU-koelers van doe-het-zelf-pc’s.