Koopgids: Welke MacBook moet ik kopen in 2024?

      Koopgids: Welke MacBook moet ik kopen in 2024?

      MacBook Pro en MacBook Air hebben zeer specifieke doelgroepen. Wij vertellen je precies wie daartoe behoren en welk apparaat het beste bij jou past.

      Met een MacBook weet je wat je krijgt: een zeer goed beeldscherm, fantastische afwerking, goede batterijduur en natuurlijk macOS. Dat is de afgelopen jaren niet veranderd. En: omdat MacBooks (soms erg) duur zijn, worden ze vaak lang gebruikt.

      Het kan dus zijn dat je in 2019 voor het laatst een MacBook hebt gekocht en de ontwikkelingen van deze producten niet tot in de puntjes hebt gevolgd. Deze koopgids is precies voor deze groep mensen. Aan het einde weet je precies welke MacBook het juiste apparaat voor jou is. Als je liever video’s bekijkt, kan dat ook en hier hebben we ook aan alle belangrijke informatie gedacht.

      De centrale vraag bij het kopen van een MacBook is vrij eenvoudig: leveren de “Pro”-modellen genoeg toegevoegde waarde voor mij om de hogere prijs te rechtvaardigen. Deze vraag is relatief eenvoudig te beantwoorden. We moeten echter even verduidelijken wat Apple Silicon is.

      Apple Silicon

      De MacBook Pro en de MacBook Air lijken erg op elkaar, maar bij nader inzien verschillen ze aanzienlijk in grootte, gewicht, prestaties en prijs. Dit was al het geval toen ze allemaal nog met Intel CPU’s waren uitgerust. Toen waren vooral de Airs erg gevoelig voor thermische prestatiestoornissen als je iets anders dan Microsoft Office opstartte. Dankzij Apple Silicon is dit niet langer het geval.

      De Airs worden momenteel aangedreven door de M2-chip, terwijl de Pros de M3 System on a chip (SoC) gebruiken. Het hogere nummer maakt duidelijk dat de processorkracht van de Pro’s hoger is dan die van de MacBook Airs. Dit betekent echter niet dat de passief gekoelde MacBook Airs niet genoeg kracht hebben voor dagelijks gebruik, integendeel juist. De prestaties van de M2 SoC zijn meer dan voldoende om door de gebruikelijke (kantoor)taken te ploegen.

      Naast de nieuwste generatie Apple silicium zijn de MacBook Pro’s ook voorzien van actieve koeling. Dit betekent dat ze langer kunnen presteren in stressvolle situaties. De extra kernen van de SoC’s zorgen er vervolgens voor dat processen in geschikte programma’s nog sneller kunnen worden uitgevoerd.

      De krachtigere versie van de M3 heet de M3 Pro en de nog krachtigere versie dan de M3 Pro heet dan ook de M3 Max. Deze opsplitsing leidt echter ook tot het probleem van de prestaties tussen verschillende generaties. Een M3 SoC heeft bijvoorbeeld meer vermogen dan een M2. Maar een M2 Max heeft meer vermogen dan een M3, of met andere woorden: M2<M3<M2 Max.

      Als je echter je dagelijkse leven doorbrengt in de browser, in Microsoft Office en misschien in grafische programma’s, dan zul je weinig voordeel hebben van de extra prestaties/actieve koeling van de MacBook Pro’s. Je zult hier alleen van profiteren als je elke dag softwareontwikkeling, 3D-rendering, 4K-videobewerking en soortgelijke veeleisende programma’s gebruikt. Laten we daarom kijken naar de voor- en nadelen van elk product.

      Apple MacBook in onze winkel

      Naar boven

      MacBook Air

      Apple lanceerde de 15-inch MacBook Air halverwege 2023 en alle Apple fans waren dolblij. Tot die tijd hadden fans van “grote” MacBooks alleen de optie om een grote MacBook Pro te kopen – voor de prijs van een nier. Nu kunnen potentiële kopers van zowel de Air-lijn als de Pro-lijn kiezen of ze liever “groot” of “klein” willen.

      Dit spreekt in het voordeel van de MacBook Air

        • Ze zijn de meest betaalbare MacBooks
        • Het zijn de dunste MacBooks
        • De M2-chip heeft genoeg kracht voor dagelijks gebruik
        • Ze bevatten geen ventilator en zijn dus stil
        • Goede afwerking
        • Batterijduur van ongeveer 16-18 uur
        • Goede luidsprekers

      Dit spreekt tegen de MacBook Air

        • De M2 werd gelanceerd in juli 2022
        • De M3-update voor de Airs wordt binnenkort verwacht, maar dat is niet zeker
        • Midnight als kleur is een magneet voor vingerafdrukken
        • De prestaties hebben nauwelijks speling (passieve koeling)
        • Geen HDMI-poort, geen kaartlezer
        • Ondersteunt slechts één extern beeldscherm
        • Maximale helderheid 500 nits
      Apple MacBooks in onze winkel

      Naar boven

      MacBook Pro met M3

      Laten we overgaan naar een – op het eerste gezicht – ongebruikelijk middelste kind: de M3 MacBook Pro. Je moet deze niet verwarren met de M3 Pro/Max MacBook Pro. Van buiten zien ze er hetzelfde uit, maar van binnen zijn ze heel anders. De “normale” M3 mist een paar cores vergeleken met zijn Pro/Max broers. Toch heeft deze MacBook ook een aantal voordelen.

      Dit spreekt in het voordeel van de M3 MacBook

      • Indrukwekkend mini-LED-beeldscherm met 120 Hz
      • De opvolger van de 13-inch MacBook Pro
      • Geen touchbar
      • De meest betaalbare MacBook Pro
      • Batterijduur van iets meer dan 22 uur
      • Meer prestatievermogen dankzij actieve koeling

      Dit spreekt tegen de M3 MacBook

      • €2000 vanaf prijs met 8GB RAM
      • Alleen twee USB-C poorten
      • Alleen één ventilator
      • Alleen ondersteuning voor één extern beeldscherm
      • “Space Black” als kleur is niet beschikbaar voor de M3
      Apple MacBooks in onze winkel

      Naar boven

      MacBook Pro met M3 Pro/Max

      MacBooks met “Pro” en “Max” SoC’s barsten in veel opzichten van het vermogen. Plus meer (gesoldeerd) RAM als je het geld hebt. Een geüpgradede MacBook Pro ligt al snel in de prijsklasse van €4.000 en meer. Maar je krijgt er ook veel voor terug.

      Dit spreekt in het voordeel van de M3 Pro/ Max MacBook

      • Een extra USB-C poort, in totaal drie
      • M3 Pro ondersteunt twee externe monitoren
      • M3 Max tot vier externe monitoren
      • Tot 8TB opslag en 128GB RAM
      • Space Black als kleur

      Dit spreekt tegen de M3 Pro/ Max MacBook

      • Batterijduur is slechter dan die van de M3 MacBook Pro – ongeveer 18 uur
      • Zeer krachtig – ontwikkelaars, machine learning, 3D-modellering, enz.
      • Geen machine voor kantoormensen met Excel
      • Hoge prijs

      Een MacBook Pro met M3 Pro SoC, 36 GB RAM en 1 TB interne opslag kost rond de 3500 euro. Dat is natuurlijk ook een hoop geld. Je moet jezelf daarom afvragen of de Pro-serie genoeg toegevoegde waarde biedt om deze prijs te rechtvaardigen.

      Apple MacBooks in onze winkel

      Naar boven

      Kleine of grote laptop?

      Aangezien zowel de Air line-up als de Pro line-up beschikbaar zijn in “groot” en “klein”, kan de keuze tussen de twee moeilijk zijn. De kleine Air heeft een schermdiagonaal van 13,6 inch. De grote Air-broer heeft daarentegen een scherm van 15,3 inch. Bij de MacBook Pro hebben we daarentegen een schermdiagonaal van 14,2 inch en 16,2 inch om uit te kiezen.

      Als vuistregel geldt: als je van plan bent om een extern beeldscherm te gebruiken – in ieder geval af en toe – dan volstaat een “kleine” MacBook. Als je de laptop alleen op je bureau hebt staan, is het de moeite waard om te investeren in de grotere versie. Het grotere schermoppervlak maakt het dagelijkse werk veel aangenamer.

      Apple MacBooks in onze winkel

      Top

      Welke MacBook moet ik nu kopen en in welke configuratie?

      Laten we het kort houden: als je niet zeker weet welke MacBook geschikt is voor jou, ga dan voor de MacBook Air. De prestaties van de M2 zijn voldoende voor alle dagelijkse taken, het ventilatorloze ontwerp zorgt voor stilte en het platte ontwerp met zijn lage gewicht zorgt ervoor dat de laptop in een volle tas kan verdwijnen.

      Als je waarde hecht aan het 120Hz mini LED beeldscherm en baat hebt bij een kaartlezer (fotografen, eenvoudige videobewerking, etc.), dan zul je erg blij zijn met de M3 MacBook Pro. Als je dagelijkse leven bestaat uit het compileren van code, veeleisende 4K-videoprojecten en 3D-modellering – dan ben jij de doelgroep van de MacBook Pro met M3 Pro/Max-chip.

      Laten we het nog kort hebben over de functies. Bij de Air is 8 GB voldoende als je niet te veel programma’s tegelijk open hebt staan – of als je niet gemiddeld 80 tabbladen in de browser open hebt staan. Maar omdat deze machines meestal een paar jaar meegaan, is het de moeite waard om te upgraden naar 16 GB RAM. Ik zou ook de minimale versiet met 256 GB intern geheugen afraden, tenzij je veel hebt opgeslagen in de cloud of op netwerkopslag.

      Bij de Pro is het verstandig om te investeren in ten minste 32 GB RAM-geheugen, om dezelfde reden als bij de Air. Het is ook een goed idee om te investeren in ten minste 1 TB interne opslag. Als je de eisen van een “Pro” hebt, werk je meestal met grote bestanden en een beetje meer lokale opslag kan al enorm helpen in stressvolle situaties zonder internet. De meeste Pro-gebruikers weten echter ook waar hun huidige knelpunt zit en waar ze hun opslag de volgende keer moeten uitbreiden.

      Apple MacBooks in onze winkel

      Naar boven

      Das könnte dich auch interessieren