De Galaxy S24, S24 Plus en S24 Ultra zijn premium toestellen, maar slechts één ervan blinkt echt uit – en dat is niet de Ultra.
Het is vrij eenvoudig om het juiste Samsung Galaxy S24-model voor jou te vinden. De Galaxy S24 Plus is zonder twijfel de slimste smartphone die je dit jaar kunt kiezen.
Aan de hand van de vijf belangrijkste criteria voor een smartphone laat ik je zien waarom je je zuurverdiende geld het beste kunt investeren in Samsung’s middelste kind.
Als je de informatie liever via video krijgt, hebben we ook de serievergelijking aan het einde van het artikel opgenomen. Maar laten we nu meteen beginnen met de geschreven versie.
Displays en design zijn beproefd en goed
De S20-toestellen van Samsung (S20, S21, S22, enz.) zijn de afgelopen jaren visueel nauwelijks veranderd – ontwerptaal en al. Dit kan voor velen saai lijken, maar ik hou ervan. Het is eenvoudige eenvoud. Samsung schreeuwt niet om aandacht, maar laat zelfverzekerd zien waarom ze de grote naam in de branche zijn.
De grootste vernieuwing in het ontwerp van de S24-familie is het hoekigere uiterlijk van de S24 en S24 Plus. Het doet een beetje denken aan de nieuwste iPhones, maar dat is in dit geval geen slechte zaak. De S24 Ultra is daarentegen visueel nauwelijks veranderd. Onthoud deze zin. Je zult hem nog een paar keer in de een of andere vorm lezen in deze tekst.
Naast het minimaal gewijzigde ontwerp is er nog een belangrijke vernieuwing in de kleine Galaxy S24-varianten. De displays zijn dit jaar groter geworden. 6,2 inch in plaats van 6,1 inch voor de normale S24 en 6,7 inch in plaats van 6,6 inch voor de Plus. De Ultra is nog steeds 6,8 inch. Ik geef de Ultra ook extra punten omdat het geen afgeronde schermranden heeft. Het is nu een plat scherm. Ik heb sowieso nooit een toegevoegde waarde gezien in de afgeronde schermranden.
Laten we het kort hebben over het glas dat wordt gebruikt in de Galaxy S24-serie. De normale S24 en de Plus gebruiken Gorilla Glass Victus aan de voor- en achterkant. De Ultra daarentegen gebruikt Gorilla Glass Armour aan de voorkant. Dit zou aanzienlijk sterker zijn, zoals blijkt uit de eerste tests in het wild. Een mooi neveneffect van het nieuwe glas is minder reflectie.
Dit klinkt misschien marginaal, maar het maakt echt een groot verschil in het dagelijks leven. Het zorgt ervoor dat het scherm veel beter zichtbaar is in direct zonlicht. Dit is niet wereldschokkend, maar het is een zeer geslaagde functie van de Galaxy S24 Ultra. Het spreekt hopelijk voor zich dat de Ultra over het algemeen de best uitziende display heeft – of het nu gaat om kleuren, helderheid of kijkhoeken.
Misschien wel een van de belangrijkste veranderingen in de Galaxy S24-serie is de beeldschermresolutie van de S24 Plus. De voorgangers waren altijd meer in lijn met hun kleinere broertjes. Dit resulteerde in grotere schermen met dezelfde 1080p+ resolutie – dus een lagere scherpte. Dit jaar heeft het Plus-model de QHD+ resolutie van de S24 Ultra gekregen. Omgekeerd betekent dit dat de S24 Plus dit jaar het scherpste beeldscherm van alle drie de modellen heeft.
Prestaties & luidsprekers
Voordat we in het oude onderwerp „Exynos vs Snapdragon” duiken, laten we het kort over de luidsprekers hebben. Ze klinken erg goed op alle drie de toestellen. Hoe groter het toestel, hoe beter het klinkt – resonantiekamer wel te verstaan. De kleine Galaxy S24 levert al een zeer goed en vol geluid. Maar de grote broers klinken nog beter.
Dit maakt video’s, muziek en gamen op alle drie de toestellen erg leuk. Een kleine tip van mij: Activeer „Dolby Atmos” in de instellingen. Hierdoor worden de luidsprekers op alle drie de apparaten luider en klinken ze nog rijker.
De algemene systeemprestaties van de modellen van dit jaar zijn erg opwindend. De Galaxy S24 en 24 Plus hebben Samsung’s eigen Exynos SoC, terwijl de Galaxy S24 Ultra is uitgerust met de nieuwste Qualcomm Snapdragon.
Op papier (en in synthetische benchmarks) is de Snapdragon SoC iets beter. In de praktijk was er echter geen verschil. Beide verwerken opdrachten ongeveer even goed en reageren ongeveer even snel. Soms was de Exynos een fractie van een seconde sneller en soms de Snapdragon.
Maar omdat de hele S24-serie zeven jaar lang software-updates krijgt, moeten we nu al beginnen met de kristallen bol. Het is goed mogelijk dat de Snapdragon SoC in 2031 iets betere dagelijkse prestaties levert. Maar zoals bij alle waarzeggers moet ook deze uitspraak sceptisch worden bekeken.
Waar scepsis echter niet gerechtvaardigd is, is de objectieve warmteontwikkeling van de twee smartphone SoC’s. Als je de Exynos en Snapdragon zwaar belast, wordt de Exynos in de Galaxy S24 en S24 Plus warmer dan zijn Qualcomm tegenhanger in de S24 Ultra. Ik kan niet zeggen of dit komt door de betere koeling in het grotere toestel of door het alternatieve chipontwerp. Maar als ik terugdenk aan de SoC-discussies van de afgelopen jaren, is het indrukwekkend hoe ver Samsung is gekomen met zijn eigen chips.
Batterijduur en laadsnelheid zijn oké
Ook hier wil ik graag alles op alles zetten. Geen van de drie S24-toestellen stelt teleur. De normale „kleine” Galaxy S24 haalt meestal 7-9 uur schermtijd. Dat is prima voor normaal gebruik. Als je je smartphone echter veel gebruikt, moet je rekening houden met tussentijds opladen gedurende de dag.
De grotere broer zit in het 10-11 uur display-on-time bereik. Dit is bijna altijd genoeg om ontspannen thuis te komen met nog wat batterij over, zelfs op echt lange dagen. De Galaxy S24 Ultra gaat nog een stap verder en haalt nog eens 1-2 uur meer dan de Galaxy S24 Plus.
Qua laadsnelheden halen de Galaxy S24 Plus en Ultra via de kabel 45W. De kleine S24 daarentegen haalt slechts 25W. In totaal hebben alle drie de apparaten iets meer dan een uur nodig om volledig op te laden van 0-100%. Alle Galaxy S24-varianten ondersteunen ook draadloos opladen en kunnen ook je TWS-hoofdtelefoon opladen via omgekeerd draadloos opladen. Een USB-C naar USB-C kabel wordt meegeleverd. Een voedingsadapter is niet inbegrepen.
Wat ik persoonlijk erg vervelend vind, is dat geen van de Galaxy S24 toestellen draadloos opladen via Qi2 met magneten ondersteunt. Samsung heeft hier een grote kans laten liggen om de eerste Android-fabrikant te zijn die deze standaard ondersteunt. De S24-familie is waarschijnlijk al een tijdje in productie, maar het voelt nog steeds als een gemiste kans.
De hele Galaxy S24-familie in onze winkel
Alle Galaxy S24 toestellen kunnen een camera hebben
De camera is waarschijnlijk de belangrijkste functie van een moderne high-end smartphone. De voorgangers van de Galaxy S24 Ultra waren in dit opzicht bijna berucht. Maar laten we beginnen met wat alle drie de toestellen gemeen hebben. Er is veel meer dan je zou denken.
De ultragroothoek, de telelens en de selfiecamera zijn identiek op alle drie de Galaxy S24-varianten. Dit betekent ook dat de kleuren, scherpte en algemene nabewerking identiek zijn voor deze lenzen. Er is ook geen significant verschil tussen de Snapdragon en Exynos chip wat betreft nabewerking. Geen van de foto’s is scherper of kleurrijker en alle drie de toestellen maken fantastische foto’s.
Dit geldt ook voor de hoofdcamera’s. De Galaxy S24 en S24 Plus hebben een 50MP hoofdcamera die geweldige foto’s maakt, vooral overdag. De 200MP van de Galaxy S24 Ultra is nog beter. Ze zijn vooral indrukwekkend met meer detail en scherpte in nachtopnames.
Dan blijft de Giga Zoom van de Galaxy S24 Ultra over. Hier is zelfs een tweede telelens voor. Vergrotingen tot 100x zijn mogelijk. Laten we een lang verhaal kort maken: tot ongeveer 10x zoom zijn de beelden erg goed. Alles daarboven is een gimmick en wordt al snel erg lelijk. Vooral mensen die zo ver inzoomen zien eruit als iets uit een horrorfilm.
De toekomst van AI-mogelijkheden is onzeker
Samsung gebruikt de camera’s echter ook om een groot deel van zijn nieuwe AI-mogelijkheden te demonstreren. In het bijzonder het creëren van informatie die er eigenlijk niet is. Hierdoor kunnen objecten achteraf worden verplaatst in het beeld of helemaal worden verwijderd. Dankzij de functie „Cirkel om te zoeken” kun je ook zoeken naar dingen die je eerder hebt gefotografeerd.
Dit zijn alle drie goede functies. Ze zijn echter geen van alle echt gloednieuw en geen van alle zal voor altijd exclusief zijn voor Samsung. Dit zijn in wezen Google-functies. Veel Pixel-gebruikers zijn bijvoorbeeld al lang bekend met het verwijderen en verplaatsen van dingen uit afbeeldingen. Maar ik geef Samsung hier ook veel credits, want alle drie de S24-varianten hebben alle AI-functies gekregen.
Samsung hoopt ook duidelijk dat deze functies in de toekomst nog een bron van inkomsten zullen zijn. De AI-functies zijn slechts gratis tot eind 2025. Daarna wil Samsung kijken of het er geld voor kan vragen. Hoeveel dat zal zijn? Geen idee. Kan ik alleen bepaalde AI-functies kiezen en niet betalen voor de andere? Ook geen idee. Samsung houdt nog steeds details achter.
Met een mogelijke levensduur van zeven jaar is dit echter een belangrijke kwestie. Dit geldt des te meer omdat deze functies zich op het niveau van het besturingssysteem bevinden en niet via een aparte app worden opgelost. Het is daarom veel moeilijker om zoiets in de toekomst te negeren als het risico bestaat dat het elke vijf minuten kan opduiken. Het gedwongen Samsung account maakt het er niet beter op.
Laten we snel verder gaan met Live Translate. Dit is een directe vertaling van teksten in messengers en tijdens gesprekken. Vooral dat laatste werkt goed, zij het met een minimale vertraging. De functie werkt ook offline, maar dan moet je wel eerst de bijbehorende taalpakketten downloaden.
Prijzen en overzicht van de Galaxy S24-serie
Uiteindelijk staat en valt elke aankoopbeslissing met de prijs, en dit is waar de S24-serie nog spannender wordt. De standaard Galaxy S24 begint in onze winkel vanaf €789*. Hiervoor krijg je 128 GB niet-uitbreidbaar geheugen en 8 GB RAM. De Plus-versie begint bij €1059* – maar heeft al 256GB intern geheugen en 12GB RAM. Dus €270 extra voor de Plus. Maar dat is nog maar de helft van de berekening.
Om de prijzen echt vergelijkbaar te maken, moeten we upgraden naar het grotere interne geheugen van 256GB (RAM blijft op 8GB) voor de normale Galaxy S24 en dan is het 829€*. Dat is een meerprijs van 230€. In ruil daarvoor krijg je het grotere scherm (inclusief hogere resolutie), de grotere batterij (inclusief langere levensduur), meer RAM (meer toekomstbestendig) en UWB voor nauwkeurige tracking van Samsung SmartTags. Dit zou voor veel mensen wel eens de betere deal kunnen zijn. Zeker als je de lange softwareondersteuning meerekent.
De Galaxy S24 Ultra daarentegen begint bij €1209* (256GB/ 12GB RAM). Met 512GB intern geheugen ligt de prijs rond €1350* en de grote versie met 1TB (nog steeds met 12GB RAM) is momenteel €1569*. Dat is veel geld voor een smartphone die nauwelijks is veranderd ten opzichte van zijn voorganger. Hij is in alle opzichten extreem goed. Waarschijnlijk zelfs de beste smartphone die momenteel op de markt is, maar de camera is geen echte sprong voorwaarts en het scherm is eindelijk plat en fantastisch, maar ook op het niveau van zijn directe voorganger. Hetzelfde geldt voor de batterij.
Er zijn gewoon weinig „ik wil hebben” functies op de S24 Ultra. Als er iets is, maakt het de Galaxy S23 Ultra in de mid-range versie (512GB/ 12GB RAM) interessanter voor 1129€*. Het apparaat krijgt de AI-functies ook via een software-update. Overigens hebben zowel de S23 Ultra als de S24 Ultra de S-Pen. Daar heb ik in deze vergelijking bewust niet veel aandacht aan besteed. Als je de S-Pen wilt, dan weet je dat en heb je niet veel keuze als het om het apparaat gaat.
En hier is het weer in een notendop: de S24 heeft een zeer goede prijs-prestatieverhouding, de 8GB RAM is misschien een beetje een belemmering over vijf jaar, maar al met al is het een geweldige smartphone met een goede camera. De S24 Plus heeft het allemaal en is voor de power users. Met andere woorden, de mensen die graag wat meer batterijduur willen.
De S24 Ultra is voor de hardcore gebruikers. Maximaal scherm, maximale batterij, maximale camera, maximale zoom en, dit jaar, maximale verveling. Koop gewoon de Galaxy S24 Plus. Je zult er geen spijt van krijgen en kies „Cobalt Violet” als kleur. Die is echt gaaf.
De hele Galaxy S24-familie in onze winkel
Naar boven
alle prijzen per 05/2024